ΤΑ ΑΚΤΙΑ

Τα Άκτια, αγώνες που τελούνταν προς τιμήν του Απόλλωνα στο ιερό του στο Άκτιο, αναδιοργανώνονται από τον Οκταβιανό σε ανάμνηση της νίκης του και αναφέρονται στις πηγές ως τα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. με διάφορες ονομασίες, όπως Άκτια εν Νικοπόλει, Άκτια μεγάλα Καισάρεια, Αυγούστου Άκτια. Αγώνες ισολύμπιοι και πεντετηρικοί, διεξάγονατι δηλαδή κάθε τέσσερα χρόνια και περιλαμβάνουν γυμνικούς και ιππικούς αγώνες, μουσικά αγωνίσματα, λεμβοδρομίες και εικονικές ναυμαχίες. Οι αγωνιζόμενοι διαχωρίζονται ανάλογα με την ηλικία τους σε άνδρες, αγένειους και παίδες.

Οι αγώνες διεξάγονται στο εν άλσει Προάστειον, όπου συγκεντρώνονται οι χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας: το Γυμνάσιο, που ανέθεσαν εύποροι Νικοπολίτες στη μνήμη του γιου τους, το στάδιο και το Θέατρο. Το έπαθλο, στεφάνι από κλαδιά δένδρων, απεικονίζεται συχνά σε λυχνάρια ή νομίσματα μαζί με την ακτιακή τράπεζα. Η πόλη τιμά τους νικητές με ενεπίγραφα βάθρα, που διασώζουν πολλά από τα ονόματα των Ακτιονικών. Η συγκέντρωση αθλητών από όλη τη ρωμαϊκή επικράτεια καταδεικνύει την ιδιαίτερη αίγλη των αγώνων.

Πηγή: Νικόπολη: Οδηγός Αρχαιολογικού Μουσείου, Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού, ΛΓ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας – Άρτας, Αθήνα 2009